Sök utbildning:

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Naturbruksprogrammet inriktning hästhållning - Jällagymnasiet i Uppsala

Utbildare/skola

Jällagymnasiet

Kommun(er)

Uppsala

Hemsida

Klicka här

Utbildningspresentation

Naturbruksprogrammet inriktning hästhållning - Jällagymnasiet i Uppsala

Att välja hästinriktningen på Jälla är en garanterat bra start för dig som yrkesmässigt vill ägna dig åt hästar och ridsport. Både personalen och hästarna är välutbildade vilket borgar för en bra utbildning för framtida utmaningar.

Ända sedan 1994 har Jällagymnasiet bedrivit hästhållning. Under alla dessa år har skolan utvecklats till en komplett anläggning med en hästutbildning av hög klass. Det har skapat unika möjligheter för dig som älskar hästar och ridsport.

– Våra absoluta styrkor är personalen och våra hästar. All undervisande personal har den högsta utbildningen som finns att tillgå och alla hästarna är välutbildade, säger Mats Samuelsson som är ridlärare på skolan och är SRL3-utbildad (svensk ridlärare level 3). Ett bevis på att utbildningen håller hög klass är att många elever lämnar utbildningen med Svenska ridsportförbundets yrkesexamen.

– Det är givetvis ett bra betyg på att utbildningen fungerar som vi och näringen vill, säger Mats Samuelsson.

För fem år sedan sjösattes ”unghästprojektet”. Det innebär att skolan startade upp en egen avelsverksamhet. Detta ger eleverna en unik möjlighet att under tre år kunna delta i och följa utbildningsgången för en häst. Alltifrån fölning, sadeltämjning, inridning och grundutbildning till färdig tävlingsindivid eller skol - häst. Detta ger en kunskap och erfarenhet som annars är svårt att skaffa sig på egen hand.

– För oss som lärare känns det väldigt bra att kunna rekrytera skolhästar genom att föda upp och utbilda dem själva. Dessutom finns möjlighet att ta med egen häst och stalla upp den på skolan. Det ger bra träningsmöjligheter med stora banor, ridhus och massor av natur att rida i.

Stalltjänst ingår självklart som ett obligatoriskt moment under året. Under stalltjänstveckorna får eleverna delta i allt arbete som förekommer i ett stall. Alltifrån mockning till att laga staket och delta i personalens utbildning av unghästarna.

– Det ger eleverna en unik chans och något som verkligen brukar uppskattas. Det blir en verklighetsförankring och ger stor erfarenhet.
Precis som med människor så föds inte hästar utbildade utan det krävs kunskap, erfarenhet och hårt jobb. Skolan har även flera lag med skolhästar och elever som deltar i de olika allsvensk division. År 2011 vann elevlaget från Jällagymnasiet division 3 i hoppning.
Samtliga elever red på skolans hästar.