Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Designer inom mode och textil

Designer inom mode och textil - yrkesguide och sökbara utbildningar

Modedesignern är den som planerar och utformar säsongens olika klädmodeller. Textildesignern jobbar med att formge mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Textildesigners kan också kallas mönsterformgivare eller dessinatör (mönsterritare). Som designer inom mode och textil har du möjlighet att påverka modet och trender. En kläddesigner måste vara konstnärlig och intresserad av textil och mode.


I jobbet som modedesigner ingår resor till mässor och utställningar likväl som kundbesök. Designern är företagets ansikte utåt. För att klara arbetet som designer bör man vara kreativ och duktig på att samarbeta. Många designers är egna företagare. En frilansande designer arbetar oftast med egna idéer och mönster som de säljer till företag. När du är anställd som designer måste du känna till hela produktionsförloppet.

Utbildning till mode och textildesigner

Det finns flera olika utbildningar till textil- och modedesigner. På gymnasiet är det lämpligt att välja Hantverksprogrammet. Även lokala inriktningar finns mot textil, mode, sömnad och klädskapande på flera platser i landet. Påbyggnadsutbildningar finns på komvux. Högskolan i Borås har utbildningarna Modedesign och Textil design.

Vid Konstfack i Stockholm finns utbildningen Textil Formgivning. Vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg finns Konsthantverksprogrammet. Vid Beckmans skola i Stockholm finns en Modelinje. Den och många andra mode- och textilutbildningar är på ungefär tre år. Även vissa privata skolor har yrkesutbildningar inom mode och textil.

Vid Nordisk designskola i Borås har två utbildningar inom ämnet. Utbildningar finns också vid Tillskärarakademin i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Utbildningar