Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Datatekniker/IT-tekniker

Datatekniker/IT-tekniker - yrkesguide och sökbara utbildningar

Jobbet som data/IT-tekniker går ut på att sköta servicen av datorer och datasystem och att ge support till användare. Datatekniker inom service och support har ett omväxlande yrke. Några exempel på liknande yrken inom detta område är följande: datatekniker, IT-tekniker, nätverksadministratör, nätverkstekniker, PC-samordnare, supporttekniker, systemadministratör och systemtekniker.

En datatekniker som arbetar med service och support bör ha bred kunskap om och intresse för datorer och kunskaper om både hårdvara och mjukvara. Man måste dessutom vara beredd att ha många kontakter med människor och ha lätt för att samarbeta. Det gäller att behålla lugnet även om kunden är irriterad. Eftersom databranschen är internationell och i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är språkkunskaper viktiga.


En datatekniker arbetar med service och support till datoranvändare aningen i företag, förvaltningar eller i kommuner.

Utbildning till datatekniker

För yrken inom datorservice är teknisk eller naturvetenskaplig utbildning från gymnasieskolan kompletterat med ytterligare datautbildning ett minimikrav. I de flesta fall krävs det högskoleutbildning med inriktning högskoleingenjör med datainriktning.
Det finns även flera yrkeshögskoleutbildningar med datainriktning. Dessa utbildningar är på två till tre år långa.

Utbildningar