Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Copywriter

Copywriter - yrkesguide och sökbara utbildningar

Som copywriter jobbar du med idéer och texter i reklam. Copywriter är ett arbete som kräver att man kan formulera sig så intressant så att människor tar till sig budskapet, oavsett om det handlar om att sälja en idé, en vara eller en tjänst. En copywriter arbetar på en reklambyrå. Copywritern kan även arbeta på interna reklamavdelningar på större företag och i organisationer.

En copywriter jobbar ofta i grupp tillsammans med en art director (AD) och en projektledare. Var och en i projektgruppen ansvarar för sin del. Projektledaren på en reklambyrå har det ekonomiska ansvaret och håller i kontakterna med kunden. Copywritern arbetar med textidéer för olika medier som tidningar, utomhusreklam, radio, TV och Internet.


En stor del av jobbet som copywriter går ut på att göra research och fakta. För att kunna göra reklam så måste du kunna mycket om kundens företag och produkter. I din research behöver du även veta så mycket som möjligt om målgruppen som reklamen vänder sig till.

Copywriter måste du vara kreativ och presentera enkla koncept och idéer som målgruppen förstår, tycker om och kommer ihåg. Syftet med reklamen är att sälja, ändra attityd eller stärka företagets position på marknaden. Många copywriters jobbar som frilans med kortare eller längre uppdrag som egenföretagare eller tillfälligt anställda.

Utbildning till copywriter

En copywriters bakgrund är lite olika. Det blir vanligare på med högskoleutbildning. Lämpliga ämnen att läsa är marknadsföring, litteraturhistoria, psykologi eller språk. En vanlig skola för copywriters är Berghs School of Communication i Stockholm. Utbildningen Media Comunication är på två år och integrerar alla slags medier för skrift, text, bild, film och för Internet m.m. Även Forsbergs skola i Stockholm utbildar copywriters genom tvåårig yrkesutbildning för blivande copywriters och skribenter. Både Berghs och Forsbergs har en kvällskurs, som kan vara förberedande inför den långa utbildningen. Academedia har copywriterutbildningar i Göteborg och i Malmö.

Utbildningar