Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Bilmekaniker

Bilmekaniker - yrkesguide och sökbara utbildningar

Bilmekanikern är den som på bilverkstaden genomför service, gör felsökningar och reparerar bilar. Fel som ska bilmekaniker ska kunna laga är fel på bränslesystemet, tändningen, bromssystemet, eller fel på annan speciell utrustning i bilen. Fordonsmekaniker är ett samlingsnamn för alla som analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon samt arbetsmaskiner.

Till gruppen fordonsmekaniker hör båtmekaniker, bilmekaniker och motorcykelmekaniker. Ibland måste bilmekanikern lyfta ur vissa delar ur bilen, som växellådan, för att kunna reparera den. Fordonet kan vara placerat på en fordonslyft eller ovanpå en reparationsgrop för att mekanikern ska komma åt att arbeta under det. En bilmekaniker jobbar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstaden, även om en del arbetar för ett speciellt bilmärke.

Bilmekaniker jobbar också på bensinstationer, bärgningsföretag, på däcksverkstäder och hos de större åkeriföretagen. Den som jobbar som motorcykelmekaniker genomför service eller gör felsökning och reparerar fel på lätta och tunga motorcyklar och mopeder. I arbetets som motorcykelmekaniker förutsätts kunskaper i mekanik och elektronik samt ett genuint intresse för sitt yrke.

Utbildning till bilmekaniker

Grundutbildningen för bilmekaniker och motorcykelmekaniker finns inom gymnasieskolan på Fordonsprogrammet, inriktning personbilsteknik eller maskin- och lastbilsteknik. Det finns även utbildning på privata yrkesskolor.

Utbildningar