Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Barnskötare

Barnskötare - yrkesguide och sökbara utbildningar

Som barnskötare arbetar du med att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse under den tid då deras föräldrar arbetar. Barnskötaren jobbar med att ge omsorg, leka och vara utomhus. Barnskötare arbetar vanligtvis på en kommunal eller privat förskola. Tillsammans med en förskollärare har du som barnskötare ansvar för upp till tjugo barn på en avdelning. Barnen kan vara i barnomsorgen från det att de är ungefär ett år gamla tills de börjar skolan.

Vissa barnskötare arbetar i sitt eget hem. Då heter de istället dagbarnvårdare, och jobbar med att ta hand om mellan ett och fem barn. Ofta samarbetar de med andra dagbarnvårdare i sitt bostadsområde. Inom den öppna förskolan kommer barnen tillsammans med sina dagbarnvårdare eller föräldrar. När du jobbar som barnskötare möter man olika barn varje dag, eftersom föräldrarna besöker förskolan spontant i mån av tid och intresse. Det finns ett olika inriktningar inom barnomsorgen i Sverige. De vanligaste är Montessori, Reggio Emilia och Ur och Skur.

Utbildning till barnskötare

Barn- och fritidsprogrammet på gymnasieskolan är en lämplig utbildning om du vill arbeta inom barnsomsorgen. Utbildning finns även inom Komvux. Det finns även en eftergymnasial yrkesutbildning för barnskötare som har yrkeserfarenhet.

Utbildningar