Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Banktjänsteman/finanstjänsteman

Banktjänsteman/finanstjänsteman - yrkesguide och sökbara utbildningar

Det finns en mängd olika arbetsuppgifter du kan arbeta med som banktjänsteman eller finanstjänsteman. Att göra analyser och ge ekonomiska råd till privatpersoner eller företag är ett par exempel på arbetsuppgifter. Försäljning av flertalet specialiserade produkter är också en stor del av ditt arbete. Andra namn på banktjänsteman är företagsekonomisk rådgivare, företagsrådgivare, kredithandläggare, privatekonomisk rådgivare.

 

Arbetsplatsen är en bank eller ett finansföretag. Arbetsuppgifterna liknar varandra på de olika verksamheterna.

Skillnaderna beror mer på vilken specialisering du har och vilken nivå du arbetar på. På en liten arbetsplats som till exempel ett lokalt bankkontor jobbar du som banktjänsteman både med privatkunder och företag. Det krävs olika lösningar för olika kunder beroende på kundens behov, krav och ekonomiska situation. På större arbetsplatser kan arbetet bli mer specialiserat.

Ekonomisk rådgivning är ett växande arbetsområde inom bank och finanssektorn. Kunderna träffar du vanligtvis vid förbokade möten. De kan vara både privatpersoner, företag och föreningar. När du jobbar som privatekonomisk rådgivare (privatrådgivare) ger du råd och vägledning exempelvis när det gäller sparande på kort eller lång sikt, placering av pengar, lån till husköp eller kapitalvaror, försäkringar, vardagsekonomi eller familjerättsliga frågor.

När du jobbar som företagsekonomisk rådgivare (företagsrådgivare) ägnar du dig åt att ge råd till företag, handlägger skatteärenden, bolagsbildning, kreditärenden med mera. Du kan också arbeta med företagets långsiktiga planering. Då analyserar du företagets ekonomiska situation, studerar alternativa utvecklingsmöjligheter och gör riskbedömning.

Utbildning inom bank- och finanstjänsteman

Vill du arbeta inom bank-/finanstjänstesektorn så krävs minst gymnasium med ekonomisk inriktning eller motsvarande utbildning. Det är så gott som ett krav att du har högskoleutbildning inom till exempel ekonomi, juridik eller data för att jobba som banktjänsteman.

Den praktiska utbildningen till banktjänsteman genomförs som internutbildning med lön på respektive företag/bank. Du är alltså redan anställd. Internutbildningen pågår kontinuerligt och varvas med arbete.

Efter genomgången utbildning och avklarat test får du licens för att arbeta som finansiell rådgivare. Licensen gäller i fem år. Om du arbetar med förmedling av försäkringar omfattas du även av lagen om försäkringsförmedling. Enligt lagen om försäkringsförmedling får försäkringsförmedling bara utövas efter tillstånd och registrering.

Utbildningar