Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Automationstekniker

Automationstekniker / sekreterare - yrkesguide och sökbara utbildningar


En automationstekniker monterar, ställer in, reparerar och sköter utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Automationsteknikern kan även arbeta med att installera och ge service och underhåll av värme- och luftbehandlingsanläggningar. Automationstekniker är brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet och inriktning. Inom automationsteknik finns följande yrkesinriktningar: instrumenttekniker, processtekniker, styr- och reglermekaniker och styr- och reglertekniker.

Som automationstekniker kan man arbeta med att installera, ställa in och starta automatiska anläggningar och programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna är ibland elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller så är anläggningarna styrda av en kombination av dessa. Egentligen behöver en automationstekniker kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik. Men ibland går det bra för automationsteknikerna att specialisera sig inom ett av dessa områden.

Utbildning till automationstekniker

Grundkrav för automationstekniker är gymnasiets Styr- och reglerteknik och elektronik inom Elprogrammet. Automationstekniker behöver ha goda kunskaper i PLC-system/PLC-programmering och goda kunskaper i engelska. Även Teknikprogrammet samt teknikerutbildning på Komvux ges på flera orter runt om i landet. Både Elprogrammet och Teknikprogrammet finns i de flesta kommuner. Fristående gymnasieskolor finns även i Göteborg, Skövde och Norrköping där utbildning i elektronik, styr- och reglerteknik för service och underhåll ingår.

Komvux har påbyggnadsutbildningar automatiseringsteknik, automatiserat underhåll och tillverkning, automatisering/industriell elektronik och processautomation, vilka bygger på genomgången gymnasieutbildning. Det går även att läsa en yrkeshögskoleutbildning inom bland annat styr- och reglerteknik, processautomation, process- och underhållsteknik och systemteknik/automation.

Utbildningar