Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Arkitekt

Arkitekt- yrkesguide och sökbara utbildningar


Arkitekten arbetar med att rita byggnader av olika slag, allt från villafastigheter till industrilokaler. I arbetet som arkitekt utformar du förslag. Vid skissarbetet använder arkitekten både penna och dator. Arkitekten utformar förslag bestående av ritningar, texter och olika modeller. Förslaget innehåller oftast planlösningar och förslag på hur rummen ska vara utformade, var fönstren ska vara placerade, samt hur elledningarna ska dras i fastigheten. Vissa arkitekten ger förslag på färger och material. Arkitekten jobbar med CAD.


Arkitekten har uppdrag åt både privatpersoner och företag. Stat, kommun, landsting samt, länsstyrelsen och Svenska kyrkan är andra exempel på uppdragsgivare för arkitekten. Ett uppdrag för en arkitekt gäller antingen nybyggnad eller tillbyggnad och ombyggnad av äldre hus. Som arkitekt kan du specialisera dig på utformning av en viss typ av byggnader eller på särskilda uppgifter, som till exempel färgsättning.

Utbildning till arkitekt

Arkitekter utbildas vid de tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg och Lund. Utbildningens längd är fyra och ett halvt år, med möjlighet att förlänga till fem år.

Utbildningar