Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Arborist/trädvårdare

Arborist/trädvårdare- yrkesguide och sökbara utbildningar

Arboristen är trädvårdsspecialist och arbetar med att vårda träd i städer, tätorter, i trädgårdar och inom andra miljöer. Arboristen arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva så länge som möjligt. Arborist kommer från det latiska ordet arbor som betyder träd. Den som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare. Den vanligaste uppgiften för en arborist är kronrensning som innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort.

Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader, vägar och järnvägar ingår också i arboristens vardag.

Träden bearbetas med specialgjorda hand- och motorsågar. Oftast klättrar arboristen upp i träden med hjälp av en säkerhetssele. En arborist måste ha mycket goda kunskaper om trädets funktion, trädets anatomi, dess biologi och livsmiljö.

Det är viktigt att vara i god fysisk kondition och tycka om att arbeta utomhus i alla årstider. Många arborister är egna företagare för privata kunder eller som entreprenörer för kommunen. Vissa trädgårdsanläggningsföretag anställer även arborister.

Utbildning till arborist

Grundutbildning till arborist fås genom Naturbruksprogrammet på gymnasieskolan, inriktning trädgård eller skogsbruk. Liknande utbildningar finns på komvux. Det finns även utbildning till arborist vid Yrkeshögskolan. Kurser i trädvård finns att gå vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne. Många arborister är utbildade i Storbritannien. USA och Tyskland har också utbildningar till arborist.

Utbildningar