Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

feed-image RSS flöden

Utbildningsinriktningar

Gymnasieutbildning

Gymnasieutbildningar / utbildning på gymnasiet

Gymnasieskolan som utbildningsform är en avgiftsfri och frivillig. Rätten att påbörja en gymnasieutbildning gäller till och med det första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år. Efter det finns möjlighet att genomgå en gymnasial vuxenutbildning. Den svenska gymnasieskolan ger grundläggande kunskaper för yrkes- och samhällsliv och för vidare studier. Alla kommuner i Sverige är enligt lag skyldiga att erbjuda alla elever som avslutat grundskolan en gymnasieutbildning. Eleverna har i princip rätt att få sitt förstahandsval tillgodosett.

Gymnasieskolan som utbildningsform är en avgiftsfri och frivillig
 
Folkhögskoleutbildning

Folkhögskoleutbildningar - längre kurser, sommarkurser, deltidskurser vid folkhögskolan

Alla folkhögskolors utbildning präglas av ordet frihet. Folkhögskolan är inte bunden till traditionella ämnesuppdelningar och är centralt utformade kursplaner.  En av folkhögskolans viktigaste uppgifter är att ge bra information för fortsatta studier och arbetsliv med stor vikt på individens framsteg och utveckling. Folkhögskolan som utbildningsform är unik i sitt slag. Alla skolor i Sverige har sina egna identiteter. Det finns 150 folkhögskolor i Sverige.En bit över 100 av dessa är knutna till olika folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar som exempelvis IOGT. Landstinget och olika regionala organisationer bedriver resterande 44 folkhögskolor. Folkhögskolan är en kostnadsfri utbildningsform, men man brukar betala för att bo på skolan.

Folkhögskoleutbildningar i Sverige
 
Högskoleutbildning

Högskoleutbildningar och högskolekurser

Sverige har 22 statliga högskolor och 14 statliga universitet. Dessutom finns flera enskilda utbildningsanordnare som har rätt att ge högskoleutbildning. Totalt finns det 61 högskolor, universitet och enskilda utbildningsanordnare i Sverige.
Under respektive utbildningsinriktningar nedan ser du vilka högskolor som erbjuder högskoleutbildningar. På högskolan kan du studera allt från enstaka kurser på fyra veckor till masterutbildningar på fem år.

Högskoleutbildningar i Sverige
 
Distansutbildningar

Distansutbildningar vid högskola, yrkeshögskola och gymnasium

Distansutbildning finns på högskolan, gymnasium, KY, Yrkeshögskola m.m. Distansutbildning är det perfekta alternativet för dig som bor en bit ifrån skolan eller om du har ett jobb sidan om. Men allt fler väljer att studera heltid på distansutbildning. Distansutbildning är det perfekta utbildningsalternativet om du vill jobba sidan om, eller om du vill utbilda dig samtidigt som du bor lite utanför de större universitetsorterna. Distansutbildning har blivit mer populärt tack vare att det är så enkelt att studera på distans. 

Distansutbildningar vid Yrkeshögskolan, högskolan, folkhögskolan och som yrkesutbildning
 
YH-utbildning / KY utbildning

Yrkeshögskoleutbildningar / YH utbildningar

Inom Yrkeshögskolan finns alla påbyggnadsutbildningar, vissa kompletterande utbildningar, lärlingsutbildningar för vuxna samt vissa hantverksyrken. Yrkeshögskolan infördes den 1 juli 2009. Dessutom kommer alla tidigare Kvalificerade Yrkesutbildningar (KY-utbildningar) att finnas under samma regelverk. Yrkeshögskoleutbildningar har ett klart syfte: att utbildningen ska leda till jobb.

Yrkeshögskolans utbildningar utbildar dig inom ett yrke
 
Yrkesutbildning

Yrkesutbildningar - utbildningar inom ett visst yrke

Yrkesutbildning är allt från ett par veckors intensivutbildning inom ett yrke  till flera års tyngre yrkesutbildningar.  En yrkesutbildning leder till en yrkestitel inom ett speciellt område.

Yrkesutbildning är allt från ett par veckors intensivutbildning inom ett yrke till flera års tyngre yrkesutbildningar
 
Kurser på fritiden

Kurser på fritiden inom ditt intresseområde

För kurser på fritiden krävs oftast ingen förkunskap för att bli antagen till en kurs riktad mot privatpersoner. Kurser är ett sätt där du som privatperson förkovrar dig inom ett specialområde som du finner intressant. Nyttan med att läsa en kurs som inte är kopplad till högskola, universitet, KY, folkhögskola eller annan övergripande utbildningsform är att du helt enkelt gör det helt på dina egna villkor. Kurserna brukar vara avgiftsbelagda men inte studiemedelsberättigande. Utbildning inom dessa kurser är oftast förlagda till kvällstid.

Kurser på fritiden inom ditt intresseområde