Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

feed-image RSS flöden

Studienyttigt

Allt du behöver veta inför valet av utbildning

Nedan reder vi ut skillnaderna mellan olika typer av skolor och utbildningar och ger dig svaren som kan underlätta och hjälpa dig.

Det du ska tänka på i valet av utbildning är att det ska vara något som du är intresserad av, något som verkligen motiverar dig. Fundera över vilka starka sidor du har som kan utvecklas inom ett yrke, eller vad du redan är bra på och tycker är roligt.

Det kan också vara bra skaffa sig en uppfattning om framtiden på arbetsmarknaden för att veta vilka yrken som kommer att vara bristyrken och vilka yrken det kommer finnas en stor efterfrågan på. Läs mer om vad alla yrken innebär under Yrkesguiden.

Skillnaden mellan friskolor och kommunal skolorna

En kommunal skola är öppen för alla och ingår i det offentliga skolväsendet i Sverige. Fristående skolor, eller friskolor, har en annan huvudman (ägare) än kommunen eller landstinget. Friskolor finns på såväl grundskole- som gymnasienivå. Här hittar du information om både friskolor och kommunala skolor på gymnasiet.

Vad är en folkhögskola

Sverige har 150 folkhögskolor. Alla folkhögskolor har sin egen särprägel. Alla folkhögskolor har allmän kurs som obligatoriskt ämne. Dessutom har varje folkhögskola sina särskilda kurser som exempelvis musik, dans, journalistik eller träsmide.

Yrkeshögskolan är Sveriges nyaste utbildningsform

Inom Yrkeshögskolan utbildar du dig till ett specifikt yrke som efterfrågas på arbetsmarknaden. Yrkeshögskolemyndigheten godkänner varje år utbildningar som är mellan ett och två år långa.

Privata och kommunala yrkesutbildningar

Det finns ett stort antal privata yrkesutbildningar inom alla yrkesområden. Yrkesutbildningar är bland annat frisörutbildningar, massageutbildningar, SPA-utbildningar, make-up utbildningar, alternativmedicinutbildningar m.m. Kommunala yrkesutbildningar brukar vara studiemedelsberättigade. De privata yrkesutbildningarna brukar inte vara CSN-berättigade.

Vuxenutbildningar och komvuxutbildningar

Antalet komvuxutbildningar har minskat på senare år. Men många kommuner erbjuder fortfarande komvuxutbildningar, fast i begränsad omfattning. Vuxenutbildningar på komvuxnivå läses ämnesvis. Det finns även hela program.

Distansutbildningar

Den snabbast växande utbildningsformen är utbildningar på distans. Distansutbildningar finns inom både högskolan, folkhögskolan, yrkeshögskolan, privata yrkesutbildningar och gymnasiet.

Vilket jobb kan passa för dig att utbilda sig till?

Vad ska du jobba som? Litar du på din erfarenhet eller din intuition? Har du bra eller dålig koll på vad som hänt i sociala sammanhang? Beskriver du dig mest som tänkande eller målmedveten? Vem är du och vad passar du att jobba som?

Testa dig själv på sajten 41 Q. Här kan du helt gratis kan svara på 41 snabba frågor baserade på Myers-Briggs/Jungs typologi, och få reda på din personlighetstyp och vilka karriärer som skulle kunna passa dig.

Källa: 41 Q / Campus

Publicerad: 2010 02 03
Reviderad: 2011 11 25