Sök utbildning:

Utbildningsnyheter i mailen?

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Stort behov av förskollärare i storstäderna!

Idag, fredag den 20 januari arrangerar Stockholms universitet en examenshögtid för nyblivna förskollärare. Efterfrågan på arbetsmarknaden är stor och framtiden är ljus för de drygt 100 studenter som nu ska bege sig ut i yrkeslivet.


 

Kommunerna står i kö för att anställa nyutexaminerade förskollärare

- Det finns ett stort rekryteringsbehov av förskollärare, särskilt i storstadsregionerna. Kommunerna står i princip i kö för att anställa våra nyutexaminerade förskollärare. Vi vet att flera av studenterna redan har ett arbete som väntar på dem, säger Mie Josefson, studierektor på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, den institution som är värd för dagens högtid.

- Förskolans verksamhet och förskollärarens uppdrag har också fått en mer kvalificerad målbeskrivning i och med den reviderade läroplanen för förskolan, som kom 2011. Därför finns en stark strävan att öka andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning, fortsätter Mie.

Vid examenshögtiden deltar de drygt 100 förskollärare som nu avslutar den utbildning de påbörjade år 2008, i det tidigare lärarprogrammets studiegång "Lärande i förskolan". Vid högtiden deltar också en grupp nyexaminerade förskollärare som läst en vidareutbildning på halvfart från barnskötare till förskollärare vid Stockholms universitet.

- Det är värt att fira! Vår examenshögtid markerar också att en epok är över och ersätts av en annan, nämligen yrkeslivet, fortsätter Mie.

Söktrycket till förskollärarprogrammet är högt

Söktrycket till förskollärarprogrammet, som är en del i den nya lärarutbildningen, är högt. Till höstterminen år 2011 sökte över 1500 personer utbildningen. Även på vårterminen, som traditionellt har lägre söktryck, ville fler än 1000 personer börja förskollärarprogrammet.

Förskollärarutbildningen står på tre ben: förskole didaktiken, den utbildningsvetenskapliga kärnan (som ingår i alla nya lärarutbildningar), samt den professionsutvecklande verksamhetsförlagda utbildningen (den del där studenterna är ute på förskolor under sin utbildningstid).Det nuvarande förskollärarprogrammet omfattar 3,5 år, det vill säga sju terminer.

Källa: Mynewsdesk

Publicerad: 2012 01 20

Vill du också utbilda dig till lärare inom högskolan?

Lärarutbildningar - Högskolan

 Tipsa en vän
Del.icio.us! Google! Facebook! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! TwitThis Joomla Free PHP