Sök utbildning:

Utbildningsnyheter i mailen?

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

På måndag börjar "SM för unga plåtslagare 2012"

Över 160 ungdomar kämpar om de 6 platserna till finalen, som i år hålls på Yrkes-SM i Malmö.
Där väntar tre intensiva SM-dagar och 14 000 besökare.


 

SM för unga plåtslagare arrangeras för 26:e året. I år deltar rekordmånga 30 skolor med sammanlagt över 160 gymnasieelever och företagslärlingar, för att bevisa sin skicklighet i plåtslagaryrket och för att försöka ta en åtråvärd SM-medalj.

Uttagningstävlingarna hålls under hela vecka 4, men på olika dagar beroende på ort och skola. För dagar, lokal, antal deltagare och lokala kontaktpersoner, se nedladdningsbart dokument "SM 2012 Tävlande skolor...".

6 finalister

Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsad till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften är hemlig till tävlingsdagen, men kommer att utföras i lackerad stålplåt. Uppgiften kommer att vara hämtad ur byggnadsplåtslagarens vardag där plåtbeklädnad av tak och fasader bland annat kräver matematiska beräkningar, materialkunskap och god känsla för hantverket.

En lokal jury utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån mått, noggrannhet och helhetsintryck. De 6 plåtslagarelever som presterat bäst, gör upp i en rafflande final.

Final på Yrkes-SM med 14 000 besökare

"SM-finalen för unga plåtslagare" brukar vanligtvis vara ett eget evenemang. Nytt för i år är att finalen genomförs under Yrkes-SM som pågår den 30 maj till 1 juni på nya Malmömässan i Malmö. Yrkes-SM arrangeras vartannat år och har ca 300 deltagande ungdomar i ett 30-tal yrken. Evenemanget brukar locka cirka 14 000 besökare.

Angående plåtslagarnas arrangemang och final kan det inte avslöjas så mycket ännu. Tack vare ett bra sponsorengagemang kan dock utlovas att såväl deltagare som besökare får chansen att uppleva en spännande tävling, plåtslageriyrkets finesser och prova-på-aktiviteter.

Plåtslagaryrket - en jobbgaranti

SM-tävlingen är en möjlighet för elever att visa upp sina kunskaper och framtida arbetsgivare är inte sena med att kontakta talangerna. Efter avlagd yrkesexamen är plåtslagareleverna i princip garanterade jobb. Förra året gjordes en undersökning som visade att det under 2011 behövdes 1000-1500 utbildade plåtslagare. För 2012 är siffrorna i princip de samma.

Finalisterna publiceras den 22 februari på www.platslagare.nu och på MyNewsdesk www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pvf-plaat-ventforum-ab

Källa: Mynewsdesk

Publicerad: 2012 01 20

Är du intresserad av bygg- och anläggningsprogrammet inriktning plåtslageri på gymnasiet?

Bygg- och anläggningsprogrammet - inriktning plåtslageriTipsa en vän
Del.icio.us! Google! Facebook! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! TwitThis Joomla Free PHP