Sök utbildning:

Utbildningsnyheter i mailen?

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Ingenjörsyrket populärast bland unga

Bland Sveriges 80- och 90-talister är ingenjör det absoluta drömjobbet medan deras föräldrageneration istället drömmer om att sadla om till författare.


 

70-talisterna däremot vill helst bli personalchef om de få välja helt fritt och ekonom har för första gången åkt ut från drömjobbens tio-i-topplista. I toppen totalt sett ligger personalchef, följt av entreprenör och ingenjör. Endast var tionde uppger att de har sitt drömjobb idag. Detta framgår av den senaste Work Life-undersökningen i samarbete med Kairos Future där drygt 8 000 personer i Manpower-panelen svarat på frågor om arbete och karriär.

Stora skillnader mellan generationer

Det är alltså stora skillnader mellan generationerna när det gäller drömjobbet. De yngre drömmer om tydliga yrkesroller med givna utbildningsvägar såsom ingenjör, polis och arkitekt medan de som befunnit sig på arbetsmarknaden under längre tid gärna skulle vilja vara författare, personalchef eller äventyrare. Även läkare är ett drömjobb för många som är födda på 60-talet eller tidigare. Hinder för att få drömjobb är främst att man tycker det är för sent att sadla om och att man valt fel utbildning.

- Drömjobbet variererar över tiden och vi ser hur samhällets trender slår igenom även på detta område. Drömjobbet speglar delvis de behov som vi har på arbetsmarknaden nu. Några av de mest populära drömyrkena så som ingenjörer, läkare och entreprenörer är det stor brist på idag, säger Peter Lundahl, VD för ManpowerGroup Sverige.

Endast 11 procent anser att de har sitt drömjobb idag - men bland egenföretagare uppger var tredje att de lever sin dröm vad gäller yrkesval. Vanligast är att chefer och personer som jobbar inom media och kultur tycker att de redan har sitt drömjobb.

Totalt sett har personalchef tagit sig upp på förstaplatsen efter att ha kommit in på listan för första gången för tre år sedan. Ekonom har gått från förstaplatsen 2006 till att i år återfinnas först på elfte plats.

Stora skillnader mellan könen

Det är relativt stora skillnader mellan könen när det gäller drömjobbet. Det i första hand kvinnorna som vill bli personalchef eller författare medan det är männen som drömmer om att bli entreprenör eller ingenjör. Musiker som kommer högt upp på männens drömlista är inte med på kvinnornas tio-i-topp. Omvänt är läkare ett populärt drömjobb bland kvinnor men inte bland män.

Det som lockar med drömjobbet är i första hand att det verkar vara spännande och utvecklande. Längre ner på listan kommer faktorer som status, trygghet och lön.

Källa: Mynewsdesk

Publicerad: 2012 01 26

Vill du också bli ingenjör?

Yrkeshögskoleutbildningar

HögskoleutbildningarTipsa en vän
Del.icio.us! Google! Facebook! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! TwitThis Joomla Free PHP