Sök utbildning:

Utbildningsnyheter i mailen?

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

feed-image RSS flöden

Utbildningsnyheter från Studiekanalen.se

Storsatsning på yrkeshögskoleutbildningar
yrkeshogskolan kungsbacka certifierad mjukvarutestare ny
När nu Myndigheten för yrkeshögskolan beviljar 377 nya yrkeshögskoleutbildningar med 20 552 utbildningsplatser, innebär det att arbetslivet inom ett par år kommer att få nyutbildad kompetens inom en mängd olika branscher. Flest utbildningsplatser, 86 procent av det totala antal platser, beviljas inom följande utbildningsområden:
Teknik och tillverkning 3 896 platser
Ekonomi, administration och försäljning 3 556 platser
Data/IT 3 422 platser
Samhällsbyggnad och byggteknik 2 676 platser
Hälso- och sjukvård samt social arbete 2 434 platser
Hotell, restaurant och turism 1 384 platser

– Företrädare för svenskt arbetsliv har stora möjligheter att få den kompetens de återkommande säger att de inte får. Vi hoppas nu att arbetsgivare vill engagera sig i de olika utbildningarna, så att de blir ännu mer relevanta för arbetslivet, säger Jill Thenander, chef för avdelningen för utbildningsfrågor på Myndigheten för yrkeshögskolan

Källan: Myndigheten för yrkeshögskola
 
Arbetsmarknaden 2013 kontra 2014/2015

 

I och med årsskiftet har vi följt diskussioner i media om arbetsmarknaden 2013 och vad är prognoser för 2014/2015. Många spår positiv utveckling, men vad är det exakt som sägs? Hur är ballansen på arbetsmarknaden och framförallt, hur kommer vi vanliga människor att påverkas av den? Studiekanalen gör en kort briefing för att guida er i media-djungeln.

 

En av dem negativa nyheter under 2013 var att Sverige hamnade lågt under medelsnittet (från plats 22 2009 till plats 28 i år) i det internationella Pisa testet. Pisa (Programme for International Student Assessment) utvärderar femtonåriga elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap, läsförståelse och problemlösning. Detta kommer att indirekt speglas i elevernas möjligheter när dem kommer ut på arbetsmarknaden om ett par år, framförallt om man vill konkurrera internationellt. Ni kan läsa mer om detta på ekonomifakta.se.


DN skriver om en katastrofal brist på behöriga lärare bland annat inom NO och matematik och om dem åtgärder som planeras för att ändra på situationen, läs mer här. Det betyder att det kommer att finnas många arbetstillfällen inom utbildningssektorn.


Dagens Industri menar att svenska företagare ser positivt på framtiden och väntar sig högre vinster och fler jobb. Åtta av tio småföretagare väntar att 2014 blir ett bättre år för dem än 2013. Även börsbolagen tror på bättre tider där arbetsmarknaden är på väg upp. Börsbolagen kommer att söka mer personal år 2014.


Samtidigt varnar Arbetsförmedlingen om att antalet jobb för lågutbildade kommer att krympa i framtiden, det skriver dagensarbete.se om. Detta kommer att leda till att effektiva och ändamålsenliga yrkesutbildningar kommer att bli mera efterfrågade av arbetssökande i framtiden.

Studiekanalen kommer naturligtvis att fortsätta stå till er tjänst med information om kurser och utbildningar som ska höja era chanser att få det jobb ni vill ha. Titta gärna igenom vårt kursutbud och aktuella utbildningsnyheter.

Vänliga hälsningar

Studiekanalen.se 
Studiekanalen tipsar om kommande utbildningsmässor.

Stockholm, Malmö eller Madrid?

Utbildningsmässor som kommer.

Vill du orientera dig bland alla kurser och utbildningar "live", träffa utbildningsarrangörer, ställa frågor och få svar direkt?

Då är Saco mässa som anordnas i Stockholm och Malmö inom kort något för dig! Saco Studentmässa i Älvsjö (Stockholm) anordnas 28-30 november 2013 och Stadionmässan i Malmö den 4 december 2013.

 

Är du däremot inställd på utlandsstudier och vill på ett roligt och effektivt sätt få bra inblick i dem hetaste och mest spännande kurser och utbildningar som finns att tillgå utomlands?


Då är det bäst att bege sig till Madrid. Där öppnas det den traditionella utbildningsmässa AULA 2014 Educational Opportunities Exhibition för 22 gången i rad mellan 19 och 23 februari 2014. Dit kommer utbildningssökande och utbildningsanordnare från hela världen.

Mässan erbjuder svar på alla möjliga frågor, allt från vad och var någonstans ska man studera, vad finns det för nya yrken, till traditionell presentation av kurser och utbildningar med montrar där du kan få förstahandsinformation och även söka utbildningen direkt. AULA är väldigt uppskattad, förra året har den haft mer än 100 000 besökare.


Fördelen med att gå på utbildningsmässor är att man kan både bli inspirerad, få nya idéer och nya spännande kontakter.


Har du inte möjlighet att gå på dem mässorna, är det inte hela världen. Vi på Studiekanalen ska se till att du får bra hjälp med att hitta roliga utbildningar. Vi finns här för dig året runt och 24 timmar om dygnet:) Mässor kommer och går, Studiekanalen består.

 

Lycka till med dina studier!

Vänliga hälsningar/

Studiekanalen.se

Bild: www.ifema.es

 

 

 
Helgerna är över. Vad händer nu?

teknikhogskolan_javautvecklare


Efter Jul och Nyårs helger är vi tillbaka i den trygga vardagen. Vad händer nu?

 

Dem flesta har säkert redan bestämt sig vad dem ska göra under kommande halvåret. Vi gör en snabb genomgång av vad det finns för möjligheter i studievärlden och vilka viktiga datum man ska tänka på.

Är du intresserat av att studera på ett universitet eller en högskola så är det bra att hålla koll på viktiga datum.

Det 2 januari har det andra antagningsbeskedet publicerats. I det andra urvalet prövas man utifrån dem svar man har lämnat tidigare. Då får du svaret om du är antagen, reserv placerat eller struken efter det andra urvalet.

Det 3 januari sker reservantagningen till vårterminen 2013. Det är dem olika universitet och högskolor som sköter detta.

Vill du göra högskoleprovet i vår kan du anmäla dig från och med det 15 januari. Sista anmälningsdag är 15 februari. Det kostar 350 kronor att få vara med och du får bekräftelse via e-post när du har betalat.
Anmäl dig här. Här hittar du mer om hur du förbereder dig bäst till högskoleprovet

Ska man söka till komvux får man vara uppmärksam på att startdatumen varierar i olika kommun. För period två (start 2012-03-18) i Stockholm måste man skicka sin ansökan senast den 30 januari. Bor du i Malmö ska du söka senast det 18 januari. Sök information hos din lokala kommunal vuxenutbildning.

Landets yrkeshögskolor erbjuder mängder av utbildningar som startar i januari. Har du missat denna start kan du antingen kontakta utbildningsarrangörer och se om det finns möjlighet att hoppa in ändå eller se till att söka till hösten.

Glöm inte att det finns ett brett urval av privata utbildare som erbjuder ett fint alternativ till kommunala utbildningar.

I vilket fall som helst finns det många möjligheter till roliga och värdefulla utbildningar runt omkring, det gäller att vara med i matchen när allting händer.

Lycka till i det nya året 2013!

Hälsningar/Studiekanalen.se

 
Hög andel i arbete efter yrkeshögskolestudier

glad_tjejjpg

Utbildningsdepartementet släppte igår en promemoria med titeln Hög andel i arbete efter yrkeshögskoleutbildning. Den samlade bedömningen av tre olika undersökningar, som alla pekar mot att strax under 90 procent arbetar året efter examen, är att studier inom yrkeshögskolan i hög grad leder till arbete och sysselsättning.

Läs promemorian på regeringskansliets hemsida.

Bild: Yrkeshögskolemyndigheten

Källa: Yrkeshögskolemyndigheten

 
En påminnelse om nya regler inom kommunal vuxen utbildning

Från och med 1 juli 2012 gäller ny skollag, förordning, kursplaner och betygsskala för den kommunala vuxenutbildningen.

Kurser byter namn

Kurserna på gymnasial nivå byter namn och/eller poäng och kommer i vissa fall att ersättas av helt nya kurser. Ämnet matematik kommer till exempel att bestå av 11 kurser istället för dagens 7.

Ny betygsskala

Betygsskalan kommer att bestå av A-F istället för dagens MVG-IG

Läs mer här

 
«StartFöregående12345678910NästaSlut»

Sida 1 av 104