Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Gilla oss på facebook

Samarbeten

   Onlinespel  
  
Pluggis  
  
Loggbok

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Utbildningarna som ger jobb i framtiden

Om fem år kommer det att vara brist på tandläkare, psykologer och audionomer. Det visar Sacos årliga bedömning av arbetsmarknadsläget i rapporten Framtidsutsikter. Avsikten med rapporten är att ge tiotusentals elever i gymnasiets avgångsklasser ett bättre underlag när de ska välja högskolestudier. 


- Valet av utbildning är ett av de mest betydelsefulla vägval vi gör i livet. Det egna intresset och hjärtat ska givetvis styra. Men det är också viktigt att veta så mycket som möjligt om arbetsvillkor och karriärmöjligheter, säger Sacos ordförande Göran Arrius.


En akademisk utbildning är en investering för livet menar Sacos arbetsmarknadsexpert Eva Oscarsson. Den ökar chanserna på arbetsmarknaden och ger personlig utveckling. Syften med rapporten Framtidsutsikter är enligt Eva att bidra till att utbildningsvalet görs medvetet. Men det här är prognoser, alltså kvalificerade gissningar. Men ju bättre underlag, desto bättre utbildningsval.


- Det är också viktigt att tänka på att ett bristyrke inte alltid är det bästa långsiktiga valet. Att det råder brist kan bero på att få vill ha jobben, kanske på grund av dåligt löneläge och arbetsförhållanden som inte är så attraktiva.


Prognoserna i Framtidsutsikter bygger på kunskaper om utbildning och arbetsmarknad hos Sacos förbund. Bedömningarna kompletterar den yrkes- och utbildningsinformation som finns i rapporten Välja yrke.
Årets upplaga av F

ramtidsutsikter offentliggörs i samband med Saco Studentmässor som besöks av tiotusentals sista års elever från gymnasiet på Stockholmsmässan i Älvsjö den 1-2 december.


Här är yrkena det kommer att vara brist på 2016:
Audionom
Biomedicinsk analytiker
Cytodiagnostiker
Datavetare
Gymnasielärare i yrkesämnen
Kemist
Kiropraktor
Lärare/Forskare vid universitet och högskolor
Matematiker/Statistiker
Naturvetare inom arbetsmiljö
Naturvetare inom trädgård och landskap
Psykolog
Receptarie
Reservofficer
Sjukgymnast
Tandläkare


Inom dessa yrken kommer det att finnas ett överskott 2016:
Beteendevetare
Hälsovetare
Kommunikatör
Musei- och kulturyrken
Optiker
Samhällsvetare

Källa: saco.se
Publicerad: 2011-11-28Tipsa en vän
Del.icio.us! Google! Facebook! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! TwitThis Joomla Free PHP