Sök utbildning:

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Bagare och konditor, Lärlingsutbildning i Stockholm - JB Kompetens Komvuxutbildningar

Kommun(er)

Stockholm

Hemsida

Klicka här

Utbildningspresentation

Bageri & Konditori - Lärlingsutbildning för dig som vill arbeta som bagare eller konditor på bageri, konditori, kafé, restaurang eller i en matbutik

Om lärlingsutbildningen bagare & konditor vid JB Kompetens Komvuxutbildningar 

Utbildningens namn Bageri & Konditori – Lärlingsutbildning
Omfattning 1100 poäng + 50 poäng (orienteringskurs)
Utbildningens längd 46 veckor + 2 veckor (orienteringskurs)
Kurstyp Lärlingsutbildning

 

Studieorter: Stockholm, Nyköping, Eskilstuna, Jönköping

Bageri- och konditorutbildning i Stockholm, Jönköping, Nässjö - JB Kompetens Komvuxutbildningar

Bageri- och konditoribranschen är på frammarsch i Sverige och efterfrågan på utbildad personal ökar. Det är ett kreativt yrke där du ofta skapar med dina egna händer och blir uppskattad för bakverkens goda smaker och trendiga utseende. Blick för färg och form är ofta en tillgång. Att arbeta inom bageri och konditori är ett roligt och utvecklande yrke. Under utbildningen får du möjlighet att jobba med både matbröd, kaffebröd, tårtor och chokladarbeten. Det finns många olika arbetsmöjligheter inom branschen – allt från bagare på stora industribagerier, där maskiner gör mycket av jobbet till det lilla hembageriet som bevarar det gamla hantverket och jobbar med ekologiska produkter. Du kan även arbeta inom restaurangbranschen eller på hotell som restaurangkonditor.

Utbildningen ger dig kunskap om bageri- och konditoriyrket och dess olika tekniker. Du får också lära dig om kemiska processer (surdeg), råvaror, maskiner och utrustning som används i branschen. Kunskaper om bageri och konditori blandas med livsmedelshygien, arbetsmiljö och service för att ge dig en bred kompetens. Det är bra om du är morgonpigg eftersom många bagare är uppe med tuppen.

Upplägget på lärlingsutbildningen är under stora delar av utbildningen fyra dagar på lärlingsplatsen och en dag i skolan. Vissa kurser genomför vi även under sammanhållna veckor i skolan. Utbildningen inleds med en två veckor lång orienteringskurs (50 poäng) som följs av en lärlingsutbildning som omfattar 1 300 poäng och 52 veckor. En lärare från JB Kompetens kommer att följa dig under hela den praktikförlagda delen av utbildningen. Läraren kommer också att i samverkan med din handledare på lärlingsplatsen se till att du får ta del av alla delar inom utbildningen - både de teoretiska och de praktiska momenten.

Efter avslutad lärlingsutbildning kan du arbeta som bagare eller konditor på bageri, konditori, kafé, restaurang eller i en matbutik, som har ett eget bageri. Efter några år i yrket kan du vidareutbilda dig till chefskonditor eller specialisera dig på chokladprodukter eller bröllopstårtor. Efter utbildningen finns även möjligheten att starta eget, arbeta internationellt eller fördjupa sig genom fortsatta studier på yrkeshögskola.

Kurser Kurskod Poäng
Orienteringskurs för lärlingar OK802BL 50 p
Bageri 1 BAGBAG01 100 p
Bageri 2 BAGBAG02 200 p
Bageri 3 BAGBAG03 100 p
Konditori 1 BAGKON01 100 p
Konditori 2 BAGKON02 200p
Konditori 3 BAGKON03 100p
Choklad och konfektyr BAGCHO0 100p
Hygien HYGHYG0 100p
Konditori – specialisering BAGKON00S 100p

Ansökan och behörighet

Intresserad av lärlingsutbildningen bagare & konditor?

Förkunskapskrav för att söka lärlingsutbildning är grundskolan eller motsvarande, med goda kunskaper i svenska/svenska som andraspråk.

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande via CSN. Som lärling betalar du endast för litteratur och arbetskläder. Du får köpa arbetskläder
till självkostnadspris via JB Kompetens. Lämpliga arbetsskor köper du på egen hand.

För mer information om utbildningen fyll i en intresseanmälan nedan.