Sök utbildning:

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Arkitektur 300 hp (arkitekt), Chalmers, Göteborg

Utbildare/skola

Chalmers högskola

Kommun(er)

Göteborg

Hemsida

Klicka här

Utbildningspresentation

Arkitektur 300 hp (arkitekt), Chalmers, Göteborg

På arkitektur har du schemalagd arbetstid hela dagen, men mycket av tiden kommer du att tillbringa med självständigt projektarbete i ritsalen och i vår modellverkstad.

Du får träning i att arbeta med penna, modeller och datorprogram och att gestalta allt ifrån interiörer till stadsplaner. Du går kurser i arkitekturhistoria, materiallära, konstruktion, hållbar utveckling samt teckning, målning och skulptur. Yrkesverksamma arkitekter medverkar som lärare och delar med sig av sina erfarenheter om byggandets och brukandets realiteter, något som vi tar på största allvar på Chalmers.

Du får kritik på varje projekt, både under arbetet och vid redovisningar. Däremot har vi få regelrätta tentor. Projekten samlar du i en portfölj, dels för lärarnas bedömning, dels för att visa upp när du söker arbete. En viktig del av din utveckling är att lära dig se med "arkitektögon" och uppmärksamma det som har betydelse för både uttryck och funktion i den byggda miljön. Du får följa den internationella utvecklingen av arkitekturen, särskilt på studieresor.

Arkitekter måste kunna realisera sina idéer. Du kommer att få läsa en hel del byggteknik. Det handlar om detaljernas betydelse för helheten, om att förstå bärande strukturer, inomhusklimat och energihushållning. I yrkeslivet arbetar arkitekter i team med tekniker. Ingenjören gör beräkningarna, men arkitekten måste förstå vad de betyder för gestaltningen.

Arbetsfältet för arkitekter är brett: Utformning av städer, stadsdelar, byggnader, ombyggnader eller interiörer. De flesta arkitekter arbetar med dessa uppgifter på arkitektkontor eller på kommuner, men arkitektkompetensen är också användbar inom till exempel förvaltning av bebyggelsen eller forskning och utveckling inom byggområdet.

Områdeskurser som ger meritpoäng

Bild och form, fördjupning - 0,5 (meritpoäng)
Biologi B - 0,25
Fysik B - 0,5
Företagsekonomi B - 0,5
Geografi B - 0,25
Hållbart samhällsbyggande - 0,5
Kemi B - 0,5
Konstruktion A - 0,5
Miljökunskap - 0,5
Naturbruket och miljön - 0,5
Samhällskunskap B - 0,5
Småföretagande A - 0,25
Svenska C - muntlig o skriftlig kom - 0,25

Områdeskurserna ovan ger meritpoäng specifikt för detta utbildningsprogram. Kursvalet utgår från områdesbehörighet 3, men det skiljer sig något från Högskoleverkets standardmodell.