Sök utbildning:

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Behandlingspedagogutbildning - Stensunds folkhögskola i Trosa

Utbildare/skola

Stensunds folkhögskola

Kommun(er)

Trosa

Hemsida

Klicka här

Utbildningspresentation

Behandlingspedagogutbildning
- Stensunds folkhögskola i Trosa

Om utbildningen behandlingspedagog vid Stensunds folkhögskola i Trosa

Välkommen till en fyraterminers yrkesinriktad utbildning som ger dig kunskaper och kompetens till ett professionellt behandlingsarbete.

På vår Behandlingspedagogutbildning får du de senaste verktygen för att arbeta med människor som har psykosociala problem. Bl.a. ingår ART, KBT och MI. Du får dessutom många möjligheter till personlig utveckling, till att möta dig själv, dina värderingar samt ditt förhållningssätt gentemot andra människor.
Vår grundsyn är att alla människor har lika värde och ska mötas med respekt. Vi ger dig en bred kunskap om olika teorier och metoder i behandlingsarbete.

Behandlingspedagog - Stensunds folkhögskola i Trosa

Innehåll i utbildningen behandlingspedagog vid Stensunds folkhögskola i Trosa

  • psykologi
  • behandlingsmetodik
  • psykiatri
  • pedagogik
  • kriminologi
  • etik
  • ledarskap
  • drogkunskap och beroendelära
  • sociallagstiftning
  • friskvård.

En studieresa utomlands ingår i utbildningen

Vi har valt att förlägga denna resa till trakterna av Rimini, där bl.a. ett unikt miljöterapeutiskt projekt har funnits i många år. Den första och andra terminen är vi mest på Stensund förutom cirka tre veckor den första terminen då fältstudier bedrivs. Den tredje terminen består till större delen av praktik. Termin fyra läser vi psykiatri och kriminologi samt fyller på med en fördjupning i aktuella tekniker som ART (Aggression Replacement Training) , KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och MI (Motiverande Intervju).

Studerandeporträtt

Mats: "Jag har för dålig självdisciplin för att bo hemma när jag pluggar."

Mats Bergström har en gedigen erfarenhet av eget missbruk. Under sin behandling arbetade han som volontär på ett dagcenter för hemlösa. "Där blev jag frustrerad över att folk inte var motiverade till förändring. Jag vill hjälpa mer!", säger han. Därför bestämde sig Mats för att bli behandlingspedagog. Klassen är en bra mix av människor i olika ålder och med olika erfarenheter - "en riktig superklass!".

Lärarna är kunniga och lyhörda. Det är rätt mycket att läsa, men sedan får klassen diskutera och lära av varandra. De har även samtalsgrupper med tystnadsplikt där de får träna på att lyssna och stötta i det som känns svårt. Mats har valt att bo på internatet trots att det är nära hem. "Jag har för dålig självdisciplin för att bo hemma när jag pluggar", menar han. På fritiden hänger han en del i fiket, spelar kort eller pingis och umgås. "Jag blir lite lekfarbror", skrattar fyrtiosjuåringen som drömmer om ett eget behandlingshem för ungdomar.

Ansökan och behörighet

Intresserad av utbildningen behandlingspedagog i Trosa?

Ansökningskrav:

Du ska fylla lägst 23 år under antagningsåret och ha tre års gymnasiestudier (eller motsvarande) med uppnådd grundläggande behörighet.
Du bör ha erfarenhet av behandlingsarbete eller ha annan arbetslivserfarenhet. Du ska vara mogen och ha förmåga till självreflektion.
Om du har haft ett alkohol- eller drogmissbruk ska du ha genomgått behandling och ha tre års drogfri tid efter denna.

För mer information om utbildningen samt kursstarter och ansökan fyll i en intresseanmälan nedan.