Sök utbildning:

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Allmän kurs; Livslinjen - Stensunds folkhögskola i Trosa

Utbildare/skola

Stensunds folkhögskola

Kommun(er)

Trosa

Hemsida

Klicka här

Utbildningspresentation

Allmän kurs; Livslinjen
- Stensunds folkhögskola i Trosa

Om den allmänna kursen livslinjen vid Stensunds folkhögskola i Trosa

Vi har döpt profilen till Livslinjen därför att vi vill stödja dig som tar beslutet att genomföra en stor förändring i ditt liv. Vårt fokus kommer att vara på dig som individ, på gruppen och på relationer. Du kommer att få många tillfällen att spränga gränser och hitta nya sidor hos dig själv, både i teoretiska studier, praktiska övningar och inom friluftslivets ram. Du får också lära dig mer om vad din kropp behöver för att må bra.

Vem är utbildningen avsedd för?

  • För dig som vill förändra ditt liv i något avseende.
  • Du kanske har gått in i "väggen" av olika anledningar och vill samla kraft för att komma tillbaka.
  • Du kanske har "slagits ut" av arbetslivets hårda krav, men har ett antal år kvar att jobba.
  • Du kanske har gjort upp med droger och vill mjukstarta med studier.
  • Du kanske är ung och lite vilsen och hoppat av gymnasiet av olika anledningar.

Allmän linje; livslinjen - Stensunds folkhögskola i Trosa

Innehåll i den allmänna kursen livslinjen vid Stensunds folkhögskola i Trosa

Halva studierna, ca 15 - 22 timmar i veckan, ägnar du åt att läsa kärnämnen på gymnasienivå. Här väljer du själv ämnen och komponerar din egen studieplan beroende på dina behov och vad du orkar med. Profildelen består av 12 timmar i veckan och fördelas på två huvudspår; socialpsykologi och friluftsliv.

Friluftsliv och praktiskt arbete

Friluftsliv är särskilt lämpat vid livsstilsförändringar. I olika aktiviteter får du som individ och gruppmedlem otaliga möjligheter att utvecklas. Vi vandrar, seglar, paddlar havskajak, bor i tält, lyssnar på orrspel och lagar mat över öppen eld. Du får också använda händerna till hantverk och skapande verksamhet som tex knivslöjd och eldskulptur.

Socialpsykologi

Inom socialpsykologin arbetar vi med fyra huvudmoment; kommunikation, grupprocesser, personlig utveckling och stresshantering. Mycket av det vi lär oss inom socialpsykologin har direkt bäring på det vi gör inom friluftslivet.

Studerandeporträtt

Erica: "Här finns folk som är bra på att lyssna."

Erica Eriksson är en pigg tjej med mycket spring i benen. Hon går på Livslinjen för att hitta sig själv, fokusera och plugga i en lugn takt. "Det är en bra klass", säger hon. "Ingen försöker vara bättre än någon annan, det finns plats för känslor och här finns folk som är bra på att lyssna". Klassen hade mycket friluftsliv i början för att få ihop gruppen. "Man lär känna varandra närmare när man bor i tält tillsammans", säger Erica. Men nu umgås hon med folk från alla klasser, spelar badminton, tränar eller spelar kort.

Att skolan är drogfri känns jätteskönt, säger hon som har egen erfarenhet av missbruk. "Man får utmana sig själv och gå emot en del rädslor, att dansa nykter till exempel." Att Stensund ligger lite isolerat är både på gott och ont, menar hon. Det gör gemenskapen starkare. Alla får vara med. "Här är människovärdet i fokus", säger Erica.

Ansökan och behörighet

Intresserad av den allmänna kursen med profilämne livslinjen i Trosa?

För mer information om utbildningen samt ansökan fyll i en intresseanmälan nedan.